Toppjakt

TOPPJAKT

Toppjakt eller toppfågeljakt är en jaktform som erbjuder en magisk naturupplevelse, ofta i de snötäckta norra delarna av landet där jägaren beger sig ut i skog och mark för att jaga toppfågel. Toppfågel sker i regel på olika typer av skogsfågel som framförallt trivs i barrträd och i synnerhet i trädtoppar.

VILKET VAPEN FÅR JAG ANVÄNDA?

Vid jakt på toppfågel används i princip alltid kulvapen eller rakrepetrar av relativt låg kaliber. Man använder i regel inte hagelbössor för denna typ av jakt då avstånden tenderar att bli relativt långa. Vid fågeljakt används alltid lågkalibriga kulvapen då anslagskraften annars blir för stor och köttförstöringen påtaglig. Rekommenderade kalibrar är i klass 3 och 4, t.ex. .222, .23 eller .22lr men även något grövre kaliber så som 6,5×55 används.

VILKA DJUR JAGAR MAN VID TOPPJAKT?

Vid toppfågeljakt jagar man främst tjäder, orre, järpe, fjällripa och dalripa. Tjäder, orre och ripa är samtliga en typ av fasanfåglar och är relativt stora fåglar. Fjällripan och dalripan får på vintern en fin vit vinterskrud och är ofta mycket svåra att finna för det otränade ögat. Orren gräver ofta ned sig under snön för att skydda sig mot väder och vind och lämnar stora hål efter sig vid uppflogen.

HUR GÅR TOPPJAKTEN TILL?

Toppjakten är en typ av smygjakt på toppfågel som ofta sker på skidor eller snöskor i fjällmark eller i skogen. Då en stor del av jakten sker under vinterhalvåret så är det inte ovanligt att jägaren klär sig i snökamouflage eller vita kläder för att smälta in i den snöiga omgivningen. Det händer att toppfågeljakt sker med hund, men ofta är det man vs nature som gäller, vilket ställer stora krav på skyttet.

TOPPFÅGELJAKTEN

Under jakten på toppfågel är det viktigt att i möjligaste mån inte avslöja din närvaro. Det innebär att du varken skall göra ljud ifrån dig, samtidigt som du alltid måste färdas mot vinden, för att inte ge vittring. Fåglarna har även utmärkt syn, så är du inte försiktig så blir du avslöjad långt innan du hinner se toppfågeln. Heltäckande kamouflage som matchar omgivningen samt handskar och ansiktskamouflage är ett måste. Toppjakten är ofta fysiskt krävande, så glöm inte att ta med ordentligt med vätska.

NÄR BÖRJAR TOPPJAKTEN?

Toppjakten sker under höst och vinter i Sverige och sker i princip uteslutande i Norra Mellansverige och Norrland.

Fjällripa: 25:e augusti -15:e november/29:e januari/15:e mars

Järpe: 25:e augusti – 30:e september/15:e november

Tjäder: 25:e augusti – 30:e september/15:e november

Orre: 25:e augusti – 30:e september/15:e november

Toppfågeljakt på tjädertupp och orrtupp får dock endast ske 16:e november – 31:a januari

VILKA REGLER GÄLLER?

Vid toppfågeljakt är det mycket viktigt att ta extra hårt på säkerheten. Om du skall ta ett skott på en trädtopp på 200 meters håll eller längre, se alltid till att ha ordentligt kulfång, eller på annat sätt säkerställ att din kula inte kan skada annat vilt eller människa vid bom, rikoschett eller genomslag. I övrigt gäller samma regler som övrig jakt och det gäller även vid toppjakt att ha relevant eftersökshund på plats inom 2h från skottillfälle vid skadeskjutning. Detta är dock något som det tyvärr tullas på i många lägen.

(Information från vilt.se)